Perries Hilton Archive december 2011

Groninger Museum of Peerd van Ome Loeks? 

Ik moet het toegeven, ik loop er niet de deuren plat. En het is natuurlijk een schande dat de huidige directeur er zo'n financiële janboel van heeft gemaakt. Maar ik heb genoten in het Groninger Museum. Soms waren de kunstwerken ontroerend mooi, een andere keer controversieel en wereldwijd onderwerp van gesprek. Ik was ook nog eens in de bijzondere positie dat ik vanwege mijn werk regelmatig de kunstenaars mocht spreken. Helemaal alleen met Marina Abramović,  Larry Clark of Andres Serrano, om maar een paar te noemen,  in dat fascinerende museum.  Of Anton Corbijn die z'n vriend Bono over liet komen. Wie herinnert zich niet de balkonscene? Frans Haks , zonder wie het museum er nooit was gekomen, Rein van der Lugt en Kees van Twist : ik ben jullie dankbaar dat ik dit in mijn eigen stad heb mogen beleven.

Maar nu is Kees van Twist de kop-van-jut, niet helemaal onterecht natuurlijk. De nonchalance waarmee hij over de financiën van het museum praat met Piet van Dijken in het programma Herestraat Helemaal is ook schrijnend.

Ik lees  de internetfora,  de kranten en ik zie het op tv. Het liefst zien veel mensen dat Kees van Twist met pek en veren over de Museumbrug de stad wordt uitgejaagd. Lid van Provinciale Staten Patrick Brouns gaat op Financieel Groningen ook lekker los. Kees is de schuld van alles. Maar misschien moeten politici als Brouns ook eens wat vaker in de spiegel kijken. Met simpele hapklare brokken het boze volk naar de mond praten is natuurlijk  aantrekkelijk en ook niet zo moeilijk. Maar dat er in deze stad en provincie blijkbaar niemand is geweest  die het nodig heeft gevonden de financiën van het Groninger Museum te controleren is veel lastiger te erkennen. De heer George Verberg heeft tot nu toe als enige erkend dat hij als lid van de Raad van Toezicht niet goed heeft opgelet. Provincie, gemeente, Raad van Toezicht, niemand heeft naar de boekhouding gekeken, zelfs niet toen de OR van het museum aan de bel trok. Ambtenaren zagen een huurachterstand door de vingers, niemand controleert het museum terwijl zowel binnen de gemeenteraad als bij Provinciale Staten bekend is dat bij "budget bewaken niet zijn talent ligt" (schrijft de Volkskrant). Het wordt de hoogste tijd dat de politieke verantwoordelijken zich ook eens achter de oren gaan krabben. Het museum heeft namelijk financiële controle nodig en weer een goede artistieke directeur!

Op mensen als Kees van Twist valt op goede gronden van alles aan te merken, maar er kan niet ontkend worden dat hij met het Groninger Museum stad en provincie internationaal op de kaart heeft gezet. En daar profiteren we in Noord Nederland allemaal van. Zonder mensen als de door hem verguisde Kees van Twist was Patrick Brouns nu volksvertegenwoordiger geweest in een provincie met een lullig provinciehoofdstadje, met het Peerd van Ome Loeks als grootste publiekstrekker.

info@perriehoekstra.nl    +31-6-15052515     Tjerk Bolhuisstraat 16     9713WD   Groningen